Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Alegerea ideală, lider sau coach? - Human2Human
Suntem aici să te ajutăm să găsești ceea ce cauți.

Cum putem să te ajutăm?

  /  Strategy   /  Alegerea ideală, lider sau coach?

Alegerea ideală, lider sau coach?

Am primit de-a lungul carierei mai multe întrebări precum ce înseamnă să fii lider? Sau ce înseamnă să fii coach? Ce să aleg în profesie, să devin lider sau coach, și oare ce este mai bine? Care este alegerea ideală, lider sau coach?

Ce înseamnă să fii lider?

A conduce înseamnă a îndruma un grup de oameni, o instituție, o organizație etc., având întreaga răspundere a muncii în domeniul respectiv. Așa definește DEX-ul acest cuvânt.

Răspundere înseamnă responsabilitate. Iar liderii au acest simț al răspunderii bine dezvoltat: sunt conștienți de însemnătatea sarcinilor asumate sau primite și lucrează cu seriozitate pentru executarea lor.

Am ținut să fac aceste clarificări pentru că au legătură cu subiectul nostru. Deci, a fi lider, am putea rezuma că înseamnă a îndruma oameni pentru a ajunge la un aume obiectiv.

Ce înseamnă să fii coach?

Dacă ne gândim la ce face un coach, el este un antrenor. Iar un antrenor, susține oamenii să atingă anumite performanțe pe care și le propun.

Cam același set de abilități la prima vedere, nu-i așa?

Leader vs Coach în realitate.

Însă ce se întâmplă în marea majoritate a timpului sau cum e realitatea companiilor ? (mă refer aici la realitatea pe care am întâlnit-o eu la oamenii cu care interacționez).

Oamenii puși în poziții de conducere, sunt de obicei dintre cei mai buni experți. Asta înseamnă că ei au abilitatea și capabilitatea de a efectua singuri obiectivele cerute.

Dar este oare implicit că ei pot îndruma un grup de oameni să atingă același țel?

La unii se întâmplă că experiența anterioară le-a șlefuit și aceste abilități. Însă, la cei mai mulți, acest lucru nu este implicit. Și pus în poziția nouă, expertul de success până nu demult, are două opțiuni:

  • Fie să se impună cu forța – și nu ne referim aici la forță fizică, ci la una de natură emoțională, care ignoră sentimente, valori și calități umane și forțează, cere și comandă realizarea țelului sub auspiciul fricii și al nesiguranței cel mai adesea, sau
  • Înțelege de la început că oamenii sunt cei care pot realiza sau eșua obiectivul. Caută să se adapteze, să iși cultive abilități necesare pentru a crea și menține o atmosferă de încredere și realizare în colectiv. Ajută personalizat pe fiecare participant și membru al echipei să se autodepășească. El poate uneori folosi experiența și prestigiul câștigat anterior în perioada de expert, să reprezinte un model pentru a insufla grupului sentimentul că se poate.

Un coach, face aproximativ același lucru menționat în opțiunea a doua de mai sus. Difernța este că inițiativa vine de la client. Clientul vrea să obțină un rezultat propus, iar coach-ul îl asistă în acest parcurs, prin întrebări și fără a oferi răspunsuri și soluții.

Avantaje ale unui lider cu abilități de coaching

Pentru a avea success, un lider care folosește tehnici de coaching pentru a-și creste performanțele și loialitatea membrilor echipei, are numai de câștigat.

Menționez câteva avantaje:

  • Pentru că omul este ghidat prin întrebări, capătă o mai mare încredere în sine
  • Acționează cu simțul responsabilității asupra muncii și a activității
  • Își crește loialitatea față de lider și de companie
  • Rămâne cu un sentiment al valorii de sine și al muncii cu folos
  • Își poate acorda valorile personale cu cele ale companiei și atunci rezultatele cresc exponențial

Liderul care este echipat cu instrumente de coaching, are opțiunea de a realiza ce și-a propus cu sprijinul necondiționat al grupului și cu sentimentul propriu că a ajutat la creșterea și evoluția unor oameni.

Așadar, ce să răspundem la întrebarea care este alegerea ideală lider sau coach?

Un răspuns bun este că aceste două roluri nu se exclud neapărat și se pot completa frumos reciproc generând rezultate bune atât pentru indivizi cât și pentru echipă. În cartea Leader as a coach, Peterson și Hicks susțin această idee, și oferă soluții în acest scop.