Mindfulness în organizații și beneficiile sale
“Indiferent de ce slujbă ai, indiferent de care ți-ar fi pasiunile în viață, ai putea să descoperi că mindfulness îți arată noi modalități de a-ți stimula și optimiza atât eficiența, cat și entuziasmul pentru muncă.”, spune Jon Kabat–Zinn, considerat părintele Mindfulness-ului.
Ce înseamnă mindfulness?
Jon Kabat-Zinn definește simplu conceptul de mindfulness drept capacitatea de “a fi atent într-un mod special, cu intenție, în momentul prezent și fără judecăți de valoare”, atenție orientată spre lumea noastră exterioară dar fără să neglijăm ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.
Ce beneficii aduce mindfulness-ul în viața noastră?
Practica mindfulness este validată de peste 3000 de cercetări ca fiind o metodă de reducere a stresului, anxietății, depresiei și a tulburărilor alimentare. Având mari beneficii în managementul durerii, are implicit un aport semnificativ în creșterea stării de bine atât din punct de vedere emoțional cât și fizic.
Printr-o practică constantă, putem obține îmbunătățiri în următoarele direcții:
- Prevenirea sindromului burnout;
- Îmbunătățirea capacității de luare a deciziilor și de gândire strategică;
- Creșterea capacității de adaptare la situații noi;
- Cultivarea atenției, a concentrării precum și creșterea intuiției, a creativității și a dozei de energie zilnică;
- Creșterea rezilienței și a rezistenței la oboseală și stres;
- Construirea unui echilibru mental-emoțional;
- Îmbunătățirea relațiilor cu sine și cu ceilalți;
- Dezvoltarea abilității de a gestiona gândurile, emoțiile, atitudinile și comportamentul spre îndeplinirea obiectivelor proprii;
Conceptul de mindfulness devine din ce în ce mai popular la locul de muncă potrivit unui articol publicat pe platforma online World Economic Forum iar companiile încep să implementeze acest beneficiu în folosul angajaților. Angajații au la dispoziție programe special concepute bazate pe principiul mindfulness și cursuri de meditație, initiațive care urmăresc dezvoltarea personală dar și profesională a angajaților.
Cine poate beneficia de mindfulness în organizații?
- Managerii din poziții înalte de management, cei care au multiple responsabilități și gestionează bugete importante, acțiunile lor având un impact major în evoluția companiei din care fac parte;
- Medicii și alte cadre medicale întrucât trec prin perioade aglomerate cu stres și oboseală, situații limită ce pot lăsa amprente adânci asupra psihicului uman;
- Angajații din industriile IT și cei care își doresc să inoveze, să cerceteze, să fie creativi dar și disciplinați, rezistenți în fața factorilor stresori;
- Angajații din departamentele de vânzări care trebuie să își valorifice abilitățile de comunicare, persuasiune, organizare, creativitate și spontaneitate;
- Angajații din departamentele de relații cu clienții, front office și call-center, cărora li se solicită mult calm, răbdare, empatie și soluții rapide;
- Arhitecților și angajaților din zona de grafică și design care au nevoie să își antreneze capacitatea de concentrare, focusare pe taskuri, organizare și precizie.
Ce se întâmplă din punct de vedere chimic?
Prin mindfulness activăm o stare psihică conștientă prin care suntem prezenți aici și acum. Astfel putem influența sistemul nervos autonom, acea parte a creierului pe care de obicei nu o putem controla iar starea de stres scade. Relația noastră cu stresul ne poziționează față în față cu atacuri cerebrale, infecții, dureri de spate, stări de anxietate, depresie, migrene, cancer și lista poate continua.
Apelând la această tehnică putem privi dintr-o perspectivă diferită stresul modificând totodată reacțiile corpului nostru la stres. Astfel devenim mai eficienți, mai productivi, mai spontani și mai echilibrați. Mindfulness nu ne scapă de stres dar ne ajută să răspundem adecvat atunci când apare. Știm cu toții că există o multitudine de situații stresante pe care nu le putem schimba. Ceea ce putem schimba însă sunt propriile gânduri și cum ne raportăm la situațiile stresante care inevitabil apar. Practicând mindfulness, în creierul nostru se eliberează substanțe care stimulează starea de bine, un fel de calmante naturale cu efecte identice cu cele obținute în urma administrării anxioliticelor precum diazepamul.
Cum promovăm mindfulness la locul de muncă?
Starea de bine a angajaților este puternic influențată de sănătatea emoțională și mentală a lor iar acest lucru crește productivitatea echipei aducând totodată un profit mai mare companiei. Cu alte cuvinte, este un caștig win-win care poate fi susținut prin:
- Neutilizarea telefoanelor în sala de ședințe;
- Concentrarea atenției pe un singur task pentru a fi mai productiv;
- Stabilirea unor pauze regulate de la calculator pentru a ne reseta corpul și gândirea;
- Încurajarea unei plimbări scurte în afara biroului, la aer liber;
- Existența unor sesiuni scurte de meditație la birou pentru a deveni mai prezenți și pentru creșterea relaxării;
- Efectuarea unor exerciții de respirație (inspir și expir lent) – o strategie eficientă pentru eliberarea stresului.
Întrucât mindfulness ne ajută să ne îndeplinim obiectivele profesionale dar și personale, eu vă încurajez să încercați să aveți un stil de viață cât mai conștient atât la birou cât și în restul timpului și totodată vă încurajez să vă deconectați de la pilotul automat zilnic pentru a trăi o viață cu mai mult sens.
Dacă sunteți curioși, doriți să aflați mai multe informații sau pur și simplu sunteți interesați de noi strategii prin care să vă bucurați mai mult de momentul prezent, vă recomand cartea scrisă de John Kabat Zinn „Mindfulness zi de zi”.