Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/cysro/human2human.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Mindset-ul și rolul lui în evoluția profesională - Human2Human
Suntem aici să te ajutăm să găsești ceea ce cauți.

Cum putem să te ajutăm?

  /  Uncategorized   /  Mindset-ul și rolul lui în evoluția profesională
Mentalitate

Mindset-ul și rolul lui în evoluția profesională

O simplă părere despre tine însuți îți poate influența o mare parte din viață.

Așa își începe cartea „Mindset. O nouă psihologie a succesului”, autoarea Carol S. Dweck, profesoară de psihologie la Universitatea Stanford. Cu alte cuvinte, convingerile despre propria persoană ne influențează calitatea vieții putând reprezenta un obstacol sau un factor stimulant pentru a ne depăși potențialul.

Prin intermediul acestei cărți ea dezvoltă o nouă teorie conform căreia mentalitatea oamenilor se împarte în două categorii: rigidă sau flexibilă.

Cum definim mentalitatea?

„Mindset” se traduce în limba română prin „mentalitate” și reprezintă setul de convingeri pe care îl utilizăm atunci când ne raportăm la propria persoană și la caracteristicile noastre cele mai importante precum inteligența, talentul, creativitatea dar și aspecte legate de caracterul și personalitatea noastră.

Întrucât ne influențează în mod direct starea de echilibru și performanțele obținute atât pe plan personal cât și profesional, consider câ este esențial să subliniem rolul acestui concept.

Mentalitate rigidă versus mentalitate flexibilă

Persoanele cu mentalitate rigidă sau fixă, consideră că trăsăturile lor fundamentale sunt deja definite, sunt permanente și nu pot fi schimbate. A fi talentat este suficient pentru ei și nu consideră necesar să depună efort pentru a evolua.

Acești oameni au nevoie să își expună cât mai des abilitățile, atât față de ei cât și față de cei din jurul lor adoptând o poziție de superioritate prin care își dovedesc valoarea personală.

O altă caracteristică este faptul că renunță mai repede decât persoanele cu mentalitate flexibilă și se resemnează în fața obstacolelor întâlnite, eșecul fiind o barieră pentru ei. Evită provocările și se simt amenințați de succesul celorlalți, ignorând feedbackul constructiv primit.

La polul opus, persoanele cu mentalitate flexibilă sau de creștere consideră că își pot dezvolta abilitățile prin implicare și mult efort. Chiar dacă sunt conștienți de talentul lor înnăscut, acesta reprezintă doar o piesă în jocul de puzzle al dezvoltării fiind deschiși să învețe lucruri noi, sunt perseverenți, își asumă riscuri și găsesc căi de adaptare la situațiile imprevizibile. Acceptă provocările, se inspiră din succesul altora și acceptă feedbackul constructiv fiind perceput ca o sursă de învățare.

E important să conștientizăm că nu există un anumit tip de mentalitate în mod exclusiv. Cu toții avem un mix de credințe între mentalitatea fixă și cea flexibilă dar una dintre ele se manifestă predominant. Totodată ele se pot schimba în funcție de experiența acumulată și de efortul pe care noi suntem dispuși să îl depunem pentru a o obține rezultate diferite față de cele din trecut.

Cum sună o convorbire cu noi înșine?

Eșecul are loc doar în mintea noastră. Cu alte cuvinte eșuăm doar pentru că noi credem că eșuăm și interpretăm în acest mod un eveniment.

În fața unui scop neatins, dacă ascultăm monologul interior al oamenilor cu mentalități fixe, vom întâlni expresii bazate pe judecată precum: “Sunt un ratat“, “Nimeni nu mă iubește, toți mă urăsc“,“Mie nu mi se întâmplă nimic bun în viață”,“Mă simt inteligent(ă) atunci când fac ceva ușor și rapid.“

În cazul persoanelor cu o mentalitate flexibilă, monologul interior sună diferit: ”Nu mă deranjează să pierd deoarece simt că am făcut tot ce am putut”,“Consider că am succes atunci când îmi dau seama care este soluția unei probleme pe care încerc de mult timp să o rezolv”,“Acum am ințeles unde am greșit și ce pot îmbunătăți, data viitoare voi fi mai atent“.

mindset

Mentalitatea și leadershipul

Angajații cu mentalitate flexibilă nu încearcă în mod constant să demonstreze că sunt mai buni decat ceilalți, nu adoptă o atitudine de superioritate chiar dacă au o poziție ierarhică înaltă, nu își asumă merite pentru contribuția altora și nu încearcă să minimizeze valoarea colegilor pentru a-și sublinia puterea. Ei își analizează greșelile și folosesc feedbackul primit cu scopul de a-și modifica în mod adecvat strategiile de lucru.

Într-o poziție de lider, aceste persoane înțeleg cum să își motiveze angajații crescând astfel productivitatea în companie. De asemenea, sunt mult mai capabile să își susțină sincer părerile și să își exprime în mod asertiv dezacordul. Ei încearcă să creeze o cultură bazată pe implicare, comunicare deschisă și munca în echipă.

La polul opus, cei cu mentalitate rigidă au nevoie să își confirme în mod repetat faptul că sunt superiori iar compania este un instrument prin care ei își pot confirma această nevoie. Întrucat îi percep pe ceilalți ca fiind inferiori, liderii din această categorie nu sunt interesați de evoluția angajaților săi. Cu alte cuvinte, nu investesc efort și energie nici în dezvoltarea angajaților, nici în consolidarea companiei.

Cum îți poți schimba mentalitatea?

Chiar dacă ai o mentalitate predominant fixă, vestea bună este că ai puterea să îți schimbi abordarea indiferent de vârstă. Cheia este practicarea și utilizarea unor strategii eficiente în aria gândurilor, a emoțiilor asociate cu acele gânduri și a acțiunilor.

Schimbarea mentalității constă în a vedea conștient lucrurile într-o lumină nouă și necesită foarte multe resurse de timp, efort și sprijin reciproc. Orice schimbare are nevoie să fie întreținută pentru a nu reveni la vechile obiceiuri dar cu siguranță merită efortul!

Dacă dorești să creezi un mediu profesional axat pe mentalitatea flexibilă, poți începe prin a răspunde la următoarele întrebări:

  1. Există moduri în care ai putea fi mai puțin defensiv cu privire la greșelile tale?
  2. Ai putea profita mai mult de pe urma feedbackului pe care îl primești?
  3. Există moduri prin care poți crea mai multe experiențe de învățare pentru tine însuți?

Ce beneficii îți aduce în timp mentalitatea flexibilă?

Principalele beneficii ale mentalităţii flexibile, demonstrate ştiinţific de Carol Dweck prin cercetările sale sunt:

  1. Te poţi bucura de proces chiar şi atunci când apar modificări în planul stabilit inițial.
  2. Îți poți creşte încrederea în sine şi acurateţea autoevaluării. Știi exact cine ești şi care îți sunt capacităţile.
  3. Priveşti greşelile sau provocările ca pe etape normale pe drumul către succes – „Am făcut o alegere proastă dar asta nu mă defineşte ca om. Pot învăţa din asta!”
  4. Îți asumi responsabilitatea pentru propria viață. După un eşec, oamenii cu mentalitate fixă vor încerca să-şi recâştige stima de sine dând vina pe alţii şi căutând scuze.
  5. Îți poți creşte rezistenţa în faţa etichetelor şi stereotipurilor devenind mult mai conștient de valoarea ta personală.

În încheiere, te invit să o urmărești pe Carol Dweck într-un interviu cuprinzător iar dacă ești curios să afli ce tip de mentalitate ai, poți completa acest test.